Lacul Lebedelor la Timisoara

Pentru iubitorii dansului clasic, anul artistic 2012 in Timisoara incepe cu un eveniment irezistibil: cel mai celebru balet al tuturor timpurilor, interpretat de o companie-fanion a legendarei scoli de balet ruso-ucrainene. 


Miercuri, 25 ianuarie 2012, de la ora 19, pe scena Operei Nationale Romane din Timisoara, artistii Teatrului Municipal de Opera si Balet din Kiev, reuniti in cea mai valoroasa formula coregrafica a institutiei, vor dansa baletul „Lacul lebedelor", pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski.
Evenimentul este realizat de Spectacles Art si Zetia Organisation din Elvetia, institutie care se ocupa, de peste 15 ani, cu organizarea si promovarea unor evenimente artistice de anvergura, deopotriva in estul si in vestul Europei. 
„Suntem onorati sa aducem la Timisoara un spectacol grandios de balet, in masura sa recupereze admiratia spectatorilor timisorenilor pentru adevaratul balet rus si ucrainean. Stim ca, din pacate, acetui public atat de cultivat si pasionat i-au fost propuse, in ultimii ani, spectacole de indoielnica autenticitate si valoare, asa incat acest spectacol cu Lacul lebedelor are o miza aparte: de a restaura, in chip categoric, stacheta valorica a unor astfel de evenimente", a declarat Tamara Zetia, managerul organizatiei elvetiene.


Spectacolul este realizat de coregraful Valerii Kovtun, dupa coregrafia clasica a lui Marius Petipa. Luxurianta, productia aduce pe scena aproape 50 de balerini, in costume spectaculoase. Solisti ai spectacolului vor fi prim-balerinii Tatyana Tsygankova (Odette/Odile) si Constantin Vinovoi (Siegfried), iar Nikita Suchorukov va interpreta rolul Rothbart.
Tatyana Tsygankova a absolvit in 2008 colegiul coregrafic din capitala Ucrainei, devenind, gratie talentului, maiestriei, expresivitatii interpretarilor ei, care au cucerit imediat increderea colegilor si a coregrafilor, prim-solista a Teatrului de Opera si Balet din Kiev. Cu un impresionant portofoliu de roluri principale, ea a dansat in ample turnee in Japonia, Anglia, Elvetia, Germania, Franta. „E un privilegiu sa dansez la Timisoara, reputatia orasului si a publicului sau imi este demult cunoscuta, iar Lacul lebedelor este unul dintre spectacolele cele mai minunate si rolul pe care il dansez intotdeauna cu placere si emotie", a marturisit artista.

Constantin Vinovoi este, din 1998, prim-solist al Teatrului Muncipal din Kiev. Debutul sau in cariera a avut la la Opera Nationala, artistul fiind laureat al prestigiosului Concurs International S.Lifar, editiile din 2002 si 2004.

Faimos in intreaga lume, Ansamblul de balet al Teatrului Municipal din Kiev a fost in 1980 de celebrul coregraf din fosta URSS Vahtang Vronskii. Se numea atunci Baletul Clasic din Kiev, iar intre 1989 si 2005, ansamblul a fost condus de marele maestru al baletuliui ucrainean Valerii Covtun (1944-2005), laureat al premiului Vatlav Nejinsky, al Academiei franceze de dans, artist al poporului in URSS. Din 2005, maestru de balet al trupei este Victor Litvinov. In 1990, Baletul Clasic din Kiev a participat la cel mai mare festival de dans din India, iar in 1991 a urcat pe scena Festivalului George Enescu, la Bucuresti.

Spectacolul „Lacul lebedelor" are in distributie si o remarcabila balerina japoneza, Akari Kawasaki, care va dansa, impreuna cu Alisa Voronova si Michail Sineavskhi, Pas de trois. Biletele pentru reprezentatia timisoreana a baletului au, pe categorii, preturi intre 90 si 150 de lei si s-au pus in vanzare la Agentia Operei si in reteaua Eventim.
 

tags: Lacul Lebedelor