Sunteti in concediu medical?

Aveti grija, autoritatile va verifica acasa!

Cel care a avut aceasta idee este chiar ministrul Sanatatii, Cseke Attila. El a semnat astazi proiectul de ordonanta care modifica OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Conform ministrului, prin acest ordin se doreste de fapt eliminarea tuturor celor care iau concedii medicale …pe nedrept.
"Am avut judete, ca Neamt sau Olt, unde s-au inregistrat cresteri si de 4 ori la eliberarea certificatelor. Tot anul trecut, au fost eliberate in jur de 2.700.000 certificate, si aici nu sunt raportate datele din Bucuresti, Maramures si Casa Transporturilor. Haideti sa facem soscoteala ce inseamna 2 700 000 certificate eliberate la un numar de aproximativ 5.000.000 de angajati cati are in prezent Romania. Prin acordarea, nejustificat, a unor concedii medicale ii privam chiar pe cei care au nevoie de ingrijiri medicale" – a explicat, intr-un comunicat de presa, ministrul Cseke Attila.
Conform proiectului de act normativ, platitorii de indemnizatii, adica angajatorii sau, dupa caz, casa de asigurari de sanatate, pot sa verifice daca pacientul tratat in regim ambulatoriu se afla, bolnav, la domiciliu in orele in care nu se afla la unitatea sanitara pentru tratament.
Aceste verificari la domiciliu se vor face de catre reprezentanti ai platitorilor de indemnizatii si ai politiei. In cazul in care beneficiarul concediului medical nu se afla la domiciliu, acesta nu va primi indemnizatia de asigurari sociale aferente concediului medical.
Pe de alta parte, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5.000 lei si 10.000 de lei.
De asemenea, in noul sistem creste cuantumul amenzilor pentru cei care nu respecta prevederile legale in acordarea concediilor medicale. Astfel, refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, calculul si plata eronate a acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 5.000 lei, dublu fata de cuantumul prezent.