Flori de Mai 2011 la Timisoara

Manifestarea expoziţională Flori de Mai, organizată în Timişoara, oraşul rozelor, sau, într-un sens mai larg, oraşul parcurilor şi grădinilor, care s-a constituit, la fiecare ediţie într-un veritabil târg al cultivatorilor de material floricol şi dendrologic, dar şi al iubitorilor de plante ornamentale de interior şi exterior, doritori de a-şi înfrumuseţa şi înnobila existenţa, a reprezentat, de fiecare dată, un real succes pe piaţa târgurilor şi expoziţiilor din România.


La ediţia precedentă, în cele 4 zile, pe parcursul cărora s-a derulat manifestarea, standurile celor aproape 120 de firme expozante din România, Ungaria, Olanda, Italia, Serbia şi Belgia, au fost vizitate de un număr record de timişoreni şi turişti, peste 20.000. Aceasta, deoarece, noţiunea de târg nu s-a rezumat doar la clasicul negoţ, deşi expoziţia a fost cu vânzare, ci a cuprins o paletă deosebit de largă de preocupări proprii cultivării, ameliorării şi întreţinerii florilor şi plantelor.
Ediţia a V-a, care va avea loc în perioada 4– 8 MAI 2011, sub egida aceloraşi prestigioşi organizatori,are în vedere expunerea celor mai frumoase şi variate exemplare de flori şi arborete dendrologice, oferite de natură,ameliorate de om sau creaţii ale acestuia.
Apoi,e vorba de preocupările complementare ale celor ce asigură butaşii şi materialul săditor, pământul, îngrăşămintele, produsele de combatere a bolilor şi dăunătorilor ş.a., a producătorilor de unelte, scule, de vaze şi mobilier adecvate, de sere cu instalaţiile aferente, de pergole, într-un cuvânt, de o întreagă „industrie” pe orizontală.
În aceeaşi ordine de idei e vorba, în continuare, de aranjamentele florale sau dendrologice, de interior sau exterior care privesc atât ambientul locaţiilor personale, inclusiv grădinile, cât şi zonele verzi din comunităţile umane.
In ziua de azi, reuşita în acest demers n-o asigură decât arhitectura peisageră care se constituie într-o autentică disciplină academică întâlnită în facultăţile de horticultură, inclusiv cea de la Timişoara.
Dar, deşi ca ordine le amintim la sfârşit, de o importanţă primordială sunt informaţia în domeniu, internă şi externă, transferul de expertiză între cei ce slujesc şi iubesc această minunata creaţie a naturii - floarea!
Este menirea învăţământului, a cercetătorilor şi specialiştilor, consultanţei agricole, asociaţiilor profesionale, presei de specialitate, ca să enunţăm numai câţiva din factorii cei mai la vedere, de a împlini, împreună cu organizatorii, aceste deziderate.
Dacă aceste sumare considerente v-au convins de importanţa manifestării expoziţionale Flori de Mai, vă aşteptăm alături de noi, la cea de-a patra editie, aât ca expozanţi, cât şi ca vizitatori.