Politica, curva suprema

Rar mi-a fost dat sa vad o incompetenta mai grava, cu efecte imediate, decat recensamantul populatiei. In­sti­tutul National de Statistica si Ministerul Administratiei si Internelor s-au facut de ras, dar asta nu e cea mai mare problema.

Extrem de periculos e faptul ca institutii de stat care prin denumirea lor au insemnat de-a lungul tim­pului seriozitate, stabilitate si legalitate au devenit azi subiectul unor scandaluri care arata degradarea lor profesionala fara precedent.
Modul in care a fost gestionata chestiunea Codului Nu­meric Personal, faptul ca de la cel mai inalt nivel au fost date intai niste informatii care apoi au fost contrazise, iar procesul de recensamant a fost dat peste cap, este expresia incompetentei grave care guverneaza azi Romania.
Recensamantul populatiei este o chestiune relativ sensibila. Se culeg informatii ce au caracter personal, chiar confidential. Increderea este cel mai important element intre cetateanul care deschide usa casei sale si recenzor, care este un reprezentant al statului. Acestuia trebuie sa-i spui nivelul salariului, proprietatile, datele din buletin, locul de munca si chiar elemente legate de starea de sanatate. Trebuie sa recunoasteti, multe din aceste date sunt lucruri intime din viata unui om. Daca sefii INS nu sunt in stare sa-ti confere increderea mini­ma, ce reactie sa aiba cei chestionati?
Majoritatea institutiilor statului au devenit in timpul re­gi­mului actual niste locuri ale pierzaniei. Sefii si o parte din angajati sunt clienti de partid ai PDL, UNPR, UDMR. Ei nu respecta regula minima a competentei, se pre­tea­za la abuzuri prin avansari ilegale, deruleaza afaceri cu statul, fac trafic de influenta la greu, plesnesc de aroganta si n-au niciun Dumnezeu.
Toata aceasta pustiire profesionala, efectul politizarii pana la distrugerea institutiilor se vede si in cazul acestui recensamant. O ches­tiune serioasa, in care statul trebuie sa fie garant, a de­ve­nit obiectul unei contestari publice fara precedent in viata romaneasca.
E absolut normal sa te gandesti ca astfel de conducatori politici ai Romaniei ar putea folosi datele personale cu­le­se prost de INS in scop electoral. Si sa incerce influen­tarea incorecta a celor care voteaza. In special cei saraci si plini de nevoi, care sunt foarte vulnerabili.
N-am crezut niciodata ca statul roman e capabil de performante la nivel european. Au fost mereu in ultimii 20 de ani sincope, reprosuri justificate si o lentoare paca­toasa care mananca nervii oricarui locuitor al acestei tari. Consider insa ca am ajuns astazi la o limita insupor­tabila a degradarii, a distrugerii prestigiului atat de necesar al unor institutii-reper pentru statul in care traim.
Daca in halul acesta s-a desfasurat recensamantul popu­l­atiei, va dati seama ce catastrofa va urma pe ca­pul nostru prin desfiintarea judetelor, votul prin cores­pondenta si comasarea alegerilor? Aceste doua dorinte ilegale, abuzive si nedemocratice ale regimului Ba­ses­cu-Boc vor arunca Romania in cel mai adanc haos, pe fondul revenirii puternice a crizei economice. De acolo, de jos, de pe fundul prapastiei, nu vom mai putea face nimic.
Asta vor si ei. Sa anihileze orice dorinta si putinta a celor peste 80 la suta din cetatenii care vor o schimbare si spun ca tara merge intr-o directie gresita. Opera de uriasa manipulare si intoxicare este abia la inceput, urmeaza un an electoral. Cosmarul lor este insa un om cu o stampila. Indiferent cand vor ei din interes politic sa plaseze alegerile, ce stampileaza omul singur in ca­bina de vot nu va putea fi masiv fraudat. Ei isi vor putea doar indulci un pic traiul penal care-i asteapta dupa schimbare.