Piratii auto vor ramine fara numerele de inmatriculare ale masinilor

Guvernul a adoptat in sedinta de marti o Ordonanta de Urgenta pentru intarirea controlului in scopul combaterii transporturilor ilicite de marfa si persoane, act normativ discutat in prealabil cu partenerii de dialog social.
"Prin introducerea acestor noi reglementari, Guvernul sprijina operatorii si transportatorii onesti si incurajeaza activitatea de transport rutier intr-un cadru legal, prin combaterea fenomenului de frauda fiscala si a altor activitati ilicite in domeniu", a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul sedintei Executivului.
Actul normativ completeaza cadrul legal ce reglementeaza desfasurarea activitatii scolilor de conducatori auto si a instructorilor auto autorizati, precum si a transportului in regim de taxi si inchiriere si a transportului local prevazut de Legea 92/2007.
Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, in acest sens sunt prevazute si unele sanctiuni,A anume amenda de la 10.000 lei la 15.000 de lei pentru persoana fizica sau juridica, dupa caz, respectiv scoli de soferi si instructorii auto care efectueaza o activitate de pregatire practica a persoanelor, in vederea obtinerii permisului de conducere, fara a detine autorizatie de scoala de conducatori auto sau autorizatie de instructor auto ori care are autorizatie suspendata, anulata sau cu valabilitate depasita. Pentru celelalte firme care desfasoara activitati de transport de persoane si marfa, in situatiile mentionate, se aplica amenzi conform legilor 38/2003, respectiv 92/2007, care se refera la transportul taxi si transportul local.
In paralel cu aplicarea acestor sanctiuni banesti, se aplica si o alta masura in scopul intaririi disciplinei legate de transportul de persoane si marfa, a precizat Ioana Muntean. Potrivit noilor reglementari, se retin placutele de inmatriculare impreuna cu certificatul de inmatriculare si o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei. Acestea se predau inspectoratului judetean de politie, respectiv Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, care notifica detinatorului autovehiculului faptul ca suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare inceteaza la 6 luni de la data procesului-verbal de retinere a acestora. Suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului inceteaza, iar placutele de inmatriculare si certificatele de inmatriculare se restituie, la cerere, daca se face dovada achitarii amenzii.
Purtatorul de cuvant al Guvernului a mentionat ca Ordonanta de Urgenta aprobata astazi modifica si completeaza si unele prevederi ale Legii nr.38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere. Astfel, se interzice stationarea taxiurilor in vederea efectuarii de transport rutier public de persoane, in regim de taxi, in alta localitate decat localitatea de autorizare. In cazul utilizarii pentru transport public de persoane a unui autoturism 8+1, fara a se detine autorizatie de transport in regim de inchiriere, se suspenda dreptul de utilizare a autoturismului prin retinerea, de catre ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei Romane ce au calitatea de politisti rutieri, a placutelor de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare, aplicandu-se si sanctiunea contraventionala corespunzatoare.
In ceea ce priveste transportul local, actul normativ aprobat astazi modifica si completeaza Legea nr. 92/2007 a serviciilor de transport public local. Constatarea contraventiilor prevazute in lege si aplicarea sanctiunilor se face de catre imputernicitii primarilor comunelor, oraselor si municipiilor, precum si de catre ofiterii de politie.
Purtatorul de cuvant al Guvernului a afirmat ca masurile aprobate astazi de Executiv survin ca urmare a amplificarii activitatilor ilicite in ceea ce priveste desfasurarea activitatilor de transport rutier de persoane si marfa,A transport in regim de taxi si in regim de inchiriere, serviciile de transport public local, precum si activitatea de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere auto, afectand astfel atat siguranta cetatenilor, cat si calitatea serviciilor oferite de operatorii si transportatorii rutieri.