Ziua Trandafirului - prima editie

Trandafirul, prezent in Cetatea Timisoarei din vremuri care se pierd in istorie, a fost prezent si in heraldica cetatii prin trandafirul alb. Traditia sustinuta si de institutiile statului a cultivat dragostea de frumos, de trandafiri, gradinarii timisoreni producand, in perioada interbelica, sute de mii de trandafiri anual. 


Pentru a recompensa inimosii gradinari, primaria a pus la dispozitie un teren unde sa isi planteze soiurile de trandafiri create, primele 3 soiuri fiind premiate. In anul 1928, in Timisoara, s-a infiintat "Uniunea Amicilor Rozelor din Romania", de catre familia Muhle, Societatea de Horticultura si prin grija familiei Sambateanu. In anul 1934, Parcul Rozelor continea 1400 soiuri de trandafiri, fiind considerat cea mai mare colectie din sud-estul Europei, de unde si numele de "Orasul trandafirilor" dat Timisoarei. Dupa Revolutia din Decembrie 1989 traditia interbelica a fost reluata, organizandu-se numeroase manifestari, colaborari si parteneriate cu ONG-uri, Institutul European pentru Itinerarii Culturale Luxemburg, orasul Gera din Germania, orasul Szeged din Ungaria, orasul Portland-Oregon din Statele Unite ale Americii. In contextul bogatei traditii a orasului de pe Bega, Primaria Municipiului Timisoara prin Directia de Mediu, organizeaza Ziua Trandafirului in data de 28 mai 2009. Aceasta actiune se doreste a deveni o traditie a "Orasului trandafirilor". Tema sarbatorii in acest an este o "demonstratie de altoire" in vederea reinnoirii, inmultirii si reintineririi colectiei de trandafiri din Parcul Rozelor.
Programul de activitate al manifestarii:
- Ora 9 intalnire in Parcul Padurice Giroc in vederea recoltarii ramurilor altoi din plantatia mama;
- Ora 10 deplasarea in pepiniera S.C. Horticultura S.A. in vederea altoirii trandafirilor;
- Ora 12 deplasarea in Parcul Rozelor pentru prezentarea unor soiuri de trandafiri si a proiectului de reamenajare a parcului.
La manifestare participa: USAMVB Timisoara - prof. dr. ing. Maria Bala; Grupul Scolar Agricol "Iulian Dracea"; Scoala Generala cu clasele I-VIII nr. 2, str. Mures, Asociatiei Peisagistilor din Romania (ASOP); Asociatia Amicii Rozelor - Filiala Timisoara; Directia de Mediu - Serviciul Spatii Verzi.
Invitam pe aceasta cale iubitorii de trandafiri sa participe la Ziua Trandafirului pentru a reinvia vechile obiceiuri in Orasul Trandafirilor.

Viceprimar,
Adrian ORZA