Infectii transmise pe cale sexuala

Neisseria gonorrhoeae, diplococ gram-negativ, care infecteaza numai omul. Afecteaza cu predilectie mucoasa tractului urogenital inferior, fiind unul din cei mai frecventi agenti etiologici ai ITS (infectii transmise pe cale sexuala), deasemenea poate afecta si mucoasa rectala, oro-faringiana sau conjunctivala.


Cum se transmite?
- aproape exclusiv prin contact sexual sau perinatal.

Cum se manifecta clinic:

La barbat
- dupa o perioada de incubatie de 3-5 zile, pot aparea uretrita gonococica, cu polakiurie, mictiuni si erectii dureroase, secretie uretrala purulenta de culoare galnen–verzuie, mai accentuata dimineata.
- in doar 10-15 %, poate fi asimtomatica, dar se poate manifesta prin complicatii (orhiepiditimita, infectie gonococica diseminata, conjunctivita gonococica), sau prin aparitia de manifestari clinice la partenera sexuala (boala inflamatorie pelvina).

La femeie
- dupa o perioada de incubatie in medie de 10 zile, apar cervicita gonococica, care este cea mai frecventa manifestare a gonoreei necomplicate.
In majoritatea cazurilor (50%) evolueaza asimtomatic, in aproximativ 1/3 din cazuri simtomatologia este discreta, cu leucoree, usturimi la mictiune sau metroragii (dupa contactul sexual).
- foarte rar, la femeile la debutul vietii sexuale, gonoreea poate evolua acut, prin vaginita acuta, cu leucoree abundenta, galben-verzuie, eritem si edem al vulvei, usturimi la urinare si durere.
La gravide, gonoreea se asociaza cu un risc crescut de avort spontan, nastere prematura, ruptura precoce a membranelor si de mortalitate perinatala. Mamele infectate pot transmite N.gonorrhoeae la fat in utero, in momentul nasterii sau postpartum.

Diagnosticul
N.gonorrhoeae produce de obicei un exudat purulent, de culoare galben-verzuie. Dar, deoarece aspecte similare pot aparea si in uretrite negonococice, iar in multe cazuri gonoreea poate evolua asimtomatic sunt necesare investigatii de laborator.

Tratamentul

Sunt scheme speciale fiecarei forme clinice in parte.

NU UITA:
1. Transmiterea bolii se face preponderent pe cale sexuala
2. In aprox 50% din cazuri infectia poate evolua asimptomatic
3. Simtomatologia poate fi deseori atipica
4. Orice suspiciune clinica trebuie confirmata prin investigatii de laborator
5. N.gonorrhoeae are o capacitate deosebita de a dezvolta rezistenta fata de antibioticele utilizate pentru tratament.
6. Automedicatia creste riscul selectarii de tulpini de N.gonorrhoeae
7. Deoarece calea de transmisie este comuna, se recomanda testarea pentru sifilis si HIV, a bolnavilor cu gonoree
8. Pentru intreruperea transmisiei infectiei de la un partener la altul, obligatoriu este investigarea si tratarea partenerilor sexuali.

Articol furnizat de C. M. Derma Skin by doctor dermatolog Nadita Popovici


tags: dermatolog Timisoara, Derma Skin, dermatologie Timisoara