Regulament de joc la Cupa Hervis Sports 2011, la tenis de masa

Competitia de tenis de masa este organizata de Asociatia Peter Sport si se desfasoara in sistem eliminatoriu, cu 2 participanti la o masa.

Fiecare jucator va primi o legitimatie, pe care vor fi trecute: numele, prenumele si numarul legitimatiei. Jucatorul este obligat sa detina legitimatia pe tot parcursul competitiei. Regulile sunt stabilite prin regulament de catre organizatorii competitiei. Inainte de aflarea adversarilor, nici un participant nu se va afla la mesele de joc. Tragerile la sorti se vor face in mod public si corect de catre organizatori.

Cum se efectueaza serviciul

- Dreptul de a alege ordinea initiala a serviciului, primirii sau terenului, va fi stabilit prin tragere la sorti. Primul extras isi va alege terenul, adversarul sau urmand a fi primul ce serveste.

- Serviciul trebuie sa înceapa cu mingea asezata liber si stationara în palma deschisa a mâinii libere a jucatorului la serviciu.

- Jucatorul care urmeaza sa serveasca, va trebui sa proiecteze mingea în sus, pe verticala. Dupa ce mingea a parasit palma mâinii libere o va lovi, în cadere, fara ca mingea sa atinga ceva înainte de a fi lovita. In caz contrar pierde punctul.

- În timpul caderii mingii, jucatorul la serviciu o va lovi în asa fel, încât aceasta va atinge întâi partea sa de masa proprie si apoi, trecând peste fileul, va atinge jumatatea de masa a primitorului.

- Un jucator loveste mingea, daca o atinge cu paleta tinuta în mâna sau cu mânerul paletei, dedesubtul încheieturii.

- De la startul serviciului pâna când va fi lovita, mingea va trebui sa se afle deasupra suprafetei de joc si în spatele liniei de fund a mesei si nu va fi ascunsa vederii primitorului cu nici o parte a coprului sau a îmbracamintii jucatorului la serviciu.

- Mingea, dupa ce a fost bine servita sau bine returnata va fi lovita în asa fel încât sa treaca peste fileu sau imprejurul acestuia, lovind terenul adversarului, fie direct, fie dupa ce a atins plasa.

- Jucatorul trebuie sa efectueze un bun serviciu, apoi jucatorul la primire un bun retur, apoi, alter- nativ, vor executa retururi bune.

- Daca mingea servita atinge fileul si cade la adversar in teren, serva se va repeta; daca se intampla de doua ori consecutiv acest lucru, cel ce a servit pierde punctul; daca mingea servita ajunge in fileu si de acolo in afara mesei de joc, cel ce serveste pierde punctul.

- Daca, în timpul meciului, oficialul are dubii în ceace priveste corectitudinea serviciului, el poate, pentru acelasi motiv sau altul sa acorde punctul primitorului.

Setul

- Setul va fi câstigat de jucatorul care realizeaza 11 puncte. Daca ambii jucatori au realizat 10 puncte, setul va fi câstigat de jucatorul care obtine, în plus, doua puncte consecutive, fata de jucatorul sau perechea adversa.

Meciul

- Meciul consta in câstigarea de catre unul dintre jucatori a unui numar impar de seturi, prestabilit de regulamentul concursului.

Jocul trebuie repetat in urmatoarele situatii

- Daca, la serviciu, mingea trece peste sau împrejurul ansamblului fileului atingându-l, cu conditia ca serviciul sa fi fost bine executat, sau daca mingea a fost obstructionata de primitor sau partenerul sau.

- Atunci când, la efectuarea serviciului, dupa parerea oficialului, jucatorul la primire, nu este pregatit pentru raspuns, cu conditia sa nu încerce sa loveasca mingea.

- Atunci când jocul este oprit de oficialul principal sau de catre cel secund.

Jocul mai poate fi întrerupt:

- Pentru a îndrepta o eroare de serviciu, primire sau alegerea terenului.

- Deoarece, dupa parerea oficialului principal, conditiile de joc sunt tulburate de fenomene capabile sa afecteze buna desfasurare a partidei.

Punctul

Daca jocul nu este oprit, un punct se pierde:

- Când se rateaza serviciul.

- Daca se rateaza returul.

- La executarea unui serviciu bun sau a unui retur bun, mingea atinge orice altceva cu exceptia fileului si accesoriilor.

- Daca mingea trece dincolo de linia de fund a jucatorului fara a atinge terenul acestuia, dupa ce a fost lovita de adversar.

- Când unul din jucatori obstructioneaza mingea.

- Daca mingea este lovita de doua ori consecutiv.

- Când, mingea fiind în joc, jucatorul si orice poarta sau are la el, misca suprafata de joc.

- Atunci când jucatorul sau orice poarta sau are cu el, atinge ansamblul fileului.

- Daca mâna libera a jucatorului, atinge suprafata de joc, în timp ce mingea este în joc.

- Dupa efectuarea a 5 serve consecutive, jucatorul advers, va prelua serviciul. Daca scorul devine 10-10, ordinea serviciului si primirii serviciului va fi aceiasi, dar fiecare jucator va sevi pe rand, pe numai câte un punct.

Desfasurarea meciului

- Daca mingea se strica în timpul meciului, ea va fi înlocuita cu una din mingile alese înainte de meci, daca acesta nu poate fi utilizata, arbitrul va alege alta la întâmplare din cutia de mingi.

- Paleta nu poate fi schimbata pe durata unui meci decât în cazul unei deteriorari accidentale când nu mai poate fi utilizata. Daca se constata acest fapt, paleta va fi imediat schimbata cu alta de rezerva de lânga spatiul de joc.

Adaptarea la conditiile de joc

- În decursul a doua minute care preced începutul meciului, jucatorii au dreptul sa se acomodeze cu masa la care vor juca, însa nu pot face aceasta în timpul pauzelor de joc normale, perioada de adaptare specifica, poate fi prelungita cu permisiunea arbitrului judecator.

- În cazul unei întreruperi pentru situatii exceptionale, arbitrul poate sa autorizeze jucatorii sa execute schimburi de mingi pe orice alta masa libera sau chiar pe cea pe care se joaca meciul.

- Jucatorilor trebuie sa li se ofere posibilitatea de a se obisnui si familiariza cu conditiile de joc, aceasta nu le confera dreptul de a efectua schimburi de mingi înaintea reluarii jocului dupa înlocuirea unei mingi sau înlocuirea paletei deteriorate.

Pauze

- Jocul va fi continuu pe toata durata meciului, exceptând cazurile cînd jucatorul are dreptul la:

- Un interval de 1 minut pauza între doua seturi succesive ale unui meci.

- Folosirea prosopului dupa fiecare 5 puncte, la startul fiecarui set.

- Oficialul nu poate acorda o întrerupere a jocului daca la debutul meciului incapacitatea unui jucator era deja existenta sau daca ea s-a accentuat ca rezultat al efortului depus în timpul jocului. Se poate acorda întreruperea jocului pentru o incapacitate temporara ca urmare a unei rani cauzata de o cazatura.

- În timpul întreruperii meciului jucatorii nu pot parasi spatiul de joc fara aprobarea arbitrului judecator si nu se vor îndeparta mai mult de 3 metri,în acest caz, fiind în permanenta sub supravegherea arbitrului principal sau secund.

Echipament

- Participantii pot folosi in timpul meciurilor paletele proprii sau cele puse la dispozitie de catre organizatori.

Oficialii

- Oficialul principal este persoana care conduce si ia decizii pe intreaga perioada a competitie.

- Oficialul secund, este persoana desemnata pentru a asista pe oficialul principal si a-l ajuta în luarea celor mai sigure decizii.

Oficialului raspunde pentru:

- Tragerea la sorti;

- Programarea meciurilor pe ore si pe mese;

- Desemneaza oficialii meciurilor;

- Conduce instruirea,înainte de concurs, a arbitrilor

- Verifica eligibilitatea jucatorilor.

- Stabileste întreruperea meciului în caz de urgenta

- Stabileste daca jucatorii pot parasi spatiul de joc în timpul meciului;

- Stabileste perioada de adaptare a jucatorilor la mesele de joc;

- Ia masuri pentru sanctionarea cazurilor de indisciplina sau altor încalcari ale Regulamentului.

Disciplina

- Jucatorii vor evita comportari care ar putea avea un caracter nesportiv, ar jigni spectatorii sau ar dauna imaginii sportului cum ar fi:

- Expresii grosolane, lipsite de educatie;

- Distrugerea cu buna intentie a mingii;

- Aruncarea intentionata, a mingii în afara spatiului de joc;

- Aruncarea paletei;

- Lovirea intentionata a mesei cu mâna sau piciorul;

- Lovirea intentionata a echipamentului aflat în spatiul de joc;

- Schimbarea paletei fara permisiunea arbitrului;

- Lipsa de respect fata de oficiali, etc.

Daca participantii au un comportament necorespunzator (conform celor enumerate mai sus), arbitrul va opri meciul si-l va elimina din competitie.

tags: tenis de masa