Ce este Melanomul Malign?

Melanomul Malign este una din cele mai agresive tumori maligne, se dezvolta din melanocite, celule care dau pigment(culoare) pielii. In felul acesta Melanomul Malign se dezvolta oriunde sunt prezente aceste cellule: pielea in primul rand,mucoasele(bucala, genitala, nazala, esofagiana), ochii, meningele si sistemul nervos central. In ultimii 10 ani incidenta Melanomul Malign s-a dublat. Apare mai frecvent la femei (56-67% din cazuri), copii (1%) si la pubertate (4%).



Melanomul Malign imbraca aspecte clinice multiple:

1. Melanomul Malign extensiv in suprafata (Allen–Spitz)

- este cea mai frecventa forma clinica

- apare printr-o pata pigmentata, usor infiltrata sau reliefata, care evolueaza mult timp in suprafata, centrul leziunii este uneori ulcerat iar periferia leziunii apare ca o pata larg pigmentata.

- este intalnit mai frecvent la adultul tanar si la femeile varstnice.

2. Melanomul Malign nodular – aspect clasic al bolii

- apare ca o formatiune rotunda sau ovalara, cu suprafata neteda sau ulcero-vegetanta, in majoritatea cazurilor este intens pigmentata, rareori nepigmentata (Melanomul Malign acromic).

3. Melanomul Malign lentiginos al extremitatilor(MM acral)

– localizat la nivelul palmelor, plantelor si al falangelor distale, cu prognostic sever.

- se manifesta sub forma unei pete negre, brune, cu contur neregulat,cuprinzand si zone cu tegument normal.

4. Melanomul Malign pe alte leziuni pigmentare preexistente

– nevi pigmentari jonctionali plani, lentigo malign, exceptional de rar isi poate avea originea intr-un nev dermic sau intr-un nev albastru.

5. Melanomul Malign "d’emblee" (aparut in piele sanatoasa) poate aparea sub mai multe forme

- pata lentigoida aparuta pe piele sanatoasa care creste progresiv

- noduli pigmentari ce cresc rapid

6. Melanomul Malign al mucoaselor

- este mult mai rar de cat cel cutanat

- cel mai frecvent intalnit este cel al mucoasei bucale care apare pe un nev(alunita) preexistent sau pe mucoasa sanatoasa.

ETIOLOGIE

Cauza aparitiei Melanomul Malign nu este cunoscuta in totalitate. Poate aparea pe leziuni cutanate preexistente(nevi pigmentari congenitali, nevi nevocelulari, nevi displazici, pete mongoloide) sau Melanomul Malign aparut in piele sanatoasa, acesta pare sa fie cel mai frecvent si se dezvolta pe seama celulelor melanice din piele sub actiunea unor factori in parte necunoscuti.

FACTORI PRECIPITANTI:

- factorul genetic-intervine destul de rar(sindromul nevilor displazici)

- factorul etnic

- la negrii Melanomul Malign este de 7-15 ori mai rar de cat la rasa alba, e mai des intalnit la blonzi, la cei cu piele si ochi deschisi la culoare.

- expunerea excesiva la ultraviolete (soare, solar) duce la aparitia Melanomul Malign, mai ales in copilarie sub forma de expuneri brutale, intermitente.

- traumatismele repetate, timp indelungat asupra unor leziuni preexistente pot duce la transformarea lor.

DIAGNOSTIC

- in general orice leziune pigmentata cutanata trebuie privita cu suspiciune.

- modificarile unei leziuni : schimbarea de dimensiune, forma, culoare cu sau fara ulceratie si sangerare, aparitia durerii, trebuie asociate cu un eventual melanom si sa determine pacientul sa consulte urgent un dermatolog. Diagnosticul de precizie este doar cel histopatologicsi se face dupa indepartarea chirurgicala a tumorii.

ATENTIE – examenul histopatologic se face doar din tumorile extirpate in totalitate(nu se biopsiaza niciodata nevii pigmentari suspecti de transformare sau tumorilr banuite a fi Melanomul Malign).

EVOLUTIE si PROGNOSTIC

- netratat, melanomul se comporta ca una dintre cele mai maligne tumori ducand in cel mai scurt timp(luni, ani, depinde de stadiul in care e la momentul respectiv) la diseminare (metastaze) si deces.

Articol de: Dr. Nadita Popovici, medic specialist dermato-venerolog

Centrul Medical Profilaxia, str. Aries nr. 3, Timisoara

Tel : 0256/490123

0727165206