Romanii sunt printre cei mai pesimisti din Uniunea Europeana

Indicele increderii in economia Romaniei s-a majorat in aprilie cu 1,3 puncte, pana la 83,6 puncte. Potrivit Comisiei Europene, perceptia s-a imbunatatit puternic, pe plan local, mai ales pe segmentul serviciilor si al comertului cu amanuntul. O crestere de mai mica amploare s-a inregistrat in privinta optimismului din constructii, in timp ce increderea firmelor din industrie a scazut.



Chiar daca indicatorul de incredere pentru Romania se afla la cea mai ridicata valoare de mai bine de un an, Romania inregistreaza al doilea cel mai scazut indice din Uniunea Europeana, depasit doar de cel al Greciei. La nivel european, indicele increderii s-a majorat cu peste doua puncte, pana la 101,9 puncte, iar pentru zona euro indicatorul a crescut in aprilie cu aproape trei puncte.
Indicii increderii pentru Uniune si zona euro se afla la cel mai bun nivel din toamna anului 2008. Optimismul european a fost sustinut de toate cele cinci sectoare analizate de Comisia Europeana, anume industria, serviciile, comertul, consumatorii si constructiile. Cele mai pesimiste tari din blocul comunitar sunt Grecia, Romania si Cipru. La polul opus se regasesc statele nordice: Danemarca, Suedia si Finlanda.