Vernisajul expozitiei de grup "Centenarul Casei de Creatie"

Joi, 25 februarie 2010 Galeria de arta "Helios" din Timisoara (P-ta Victorei nr.6) gazduieste vernisajul expozitiei de grup "Centenarul Casei de Creatie". Evenimentul festiv marcheaza si omagiaza implinirea a 100 de ani de la inaugurarea imobilului situat pe Str. G. Enescu Nr. care incepand din 1955 adaposteste sediul Filialei din Timisoara a UAP si 10 ateliere de creatie. Cladirea ridicata dupa proiectele arhitectului László Székely initial a fost o anexa a noului sediu al Clubului de canotaj "Regatta" componandu-se din vestiare, garderobe, magazii, bufet, loc de odihna si incalzire pentru sportivii si amatorii care practicau canotajul, tenisul si patinajul. Pe terenul din spatele edificiului in lunile de vara se amenajau terenuri de tenis, iar iarna functiona un patinoar foarte frecventat. Cladirea in 1923 a fost preluata de Autoclubul Regal Roman - Despartamantul Banat-Crisana. La inceputul anilor 1930 a fost sediul Institului Social Roman Banat-Crisana. Din 1933 a gazduit Academia de Arte Frumoase, prestigioasa institutie de invatamant superior mutata de la Cluj la Timisoara, si care i-a avut ca profesori pe pictorii Alexandru Pop, Aurel Ciupe, Catul Bogdan si pe sculptorul Romul Ladea. In timpul celui de-al II-lea razboi mondial si pana la reforma invatamantului din 1948 in cladire a functionat Scoala de constructii.
Dupa ce timp de cativa ani a fost abandonata in iulie 1955 a fost repartizata Filialei din Timisoara a UAP. S-au amenajat in cladire mai multe ateliere de creatie, magazii, o sala de sedinta si birouri. Printre primii artisti care au primit studiouri in Casa de creatie s-a numarat Franz Ferch, Octavian Ilica, Mihail Vilsan, Ina Elena Popescu, Aurel Breilean. Lor li s-au alaturat, respectiv in locul lor s-au mutat cu timpul artistii plastici Victor Gaga, Marion Jilcu, Simion Lucaciu, Eugenia Dumitrascu Luca, Hildegard Fackner Kremper, Xenia Eraclide Vreme, Peter Jecza etc. In prezent in atelierele din Casa de creatie au ateliere artistii plastici: Virginia Baz Baroiu, Lidia Ciolac, Constantin Flondor, Remus Irimescu, Octavian Maxim, Romul Nutiu, Béla Szakáts, Dumitru Serban, Viorel Toma si Leon Vreme. Fiecare din cei 10 pictori, sculptori si graficieni vor fi prezenti in expozitia dedicata centenarului cladirii cu cate 2-3 lucrari reprezentative.
Expozitia va ramane deschisa pana in data de 10 martie a.c.
Despre Casa de creatie si artistii expozanti va vorbi criticul de arta Ioan Szekernyes, presedintele Filialei din Timisoara a UAP.
Va asteptam cu drag la vernisaj!