Bronzul si protectia solara intr-un conflict?

Bronzul reprezinta unul din mecanismele de apare a pielii sub actiunea razelor ultraviolete, avand ca rezultat inchiderea nuantei pielii pe portiunile expuse. Este rezultatul producerii progresive de melanina, pigmentul natural al pielii.

De aceea bronzul apare gradual daca expunera la soare a fost facuta in timp si reprezinta un bronz "sanatos", iar in cazul expunerii abuzive, dintr-o data fara o protectie solara corespunzatoare, putem vorbi de efecte pe termen scurt-insolatie, arsuri solare, reactii alergice si de efectele pe termen lung, in primul rand riscul de aparitie a cancerelor cutanate (epiteliom bazocelular si melanom malign), agravarea unor boli (lupus eritematos, rozacee, acnee etc) modificari ale pigmentului (aparitia de pete maronii) cat si de structura a le pielii-riduri premature, binecunoscutul fenomen de "fotoaging" si nu in ultimul rand atentie mare in ceea ce priveste monitorizarea alunitelor(nevilor pigmentari).
Cat de importanta este fotoprotectia, ce fel de creme ne protejeaza, ce sa contina eticheta unei astfel de creme, ne este soarele prieten sau dusman, despre toate aceste lucruri si multe altele vom afla in emisiunea Nadiei Cornu "Sanatate curata" ce va fi difuzata miercuri 20.06.2012 pe postul TVT' 89 de la orele 19:00 seara, avand-o ca invitata pe Dr. Popovici Nadita, medic specialist dermatolog.

Articol de: Dr. Popovici Nadita