Saptamana Gradinii Botanice din Timisoara

Parcul Botanic de la prima sa amenajare a fost conceput ca si gradina botanica, pentru a indeplini functii multiple: stiintifica, didactica, educativa si recreativa, intinzandu-se pe o suprafata de 8,41 ha.


In anul 2007, prin HCL nr. 493/2007 privind "Lista cu denumirile unor parcuri, scuaruri si locuri de joaca pentru copii, din Municipiul Timisoara", Parcul Botanic a fost denumit Gradina Botanica.
Sectoarele Gradinii Botanice din Timisoara sunt: Sectorul Ornamental, Sectorul Flora Romaniei, Sectorul Flora Americii de Nord, Sectorul Flora Asiei cu Gradina Japoneza, Sectorul Flora Mediteraneana cu Gradina Romana, Sectorul Plante medicinale si Sectorul Sistematica plantelor.
In prezent, in gradina exista peste 218 taxoni, dintre care peste 45 specii de colectie, care nu se regasesc in celelalte parcuri ale Timisoarei, un motiv pentru care numarul vizitatorilor este mai mare in gradina decat in restul parcurilor.
In 5 septembrie 2009 a avut loc prima sarbatorire a Gradinii Botanice din Timisoara, organizandu-se un tur al gradinii, a II-a editie de sarbatorire a Gradinii Botanice din Timisoara a avut loc in 20 mai 2010, cand s-au organizat mai multe activitati specifice.
Pentru anul 2011, Primaria Municipiului Timisoara – Directia de Mediu prin Serviciul Spatii Verzi, organizeaza "Saptamana Gradinii Botanice" in perioada 9 – 13 mai 2011.
Evenimentul implica participarea elevilor, studentilor, cadrelor didactice universitare si preuniversitare, dar si a tuturor cetatenilor iubitori de natura.
Deschiderea "Saptamanii Gradinii Botanice" va avea loc in data de 9 mai 2011 la ora 10, urmata de un tur al gradinii de la ora 11. Se vor organiza tururi ale Gradinii Botanice in fiecare zi de la 10 la ora 12, marti si de la ora 15 la 17.
Ca obiectiv principal al acestui eveniment este constientizarea cetatenilor a ce inseamna o gradina botanica, cum este conceputa o gradina botanica, ordinea de plantare a arborilor, arbustilor si florilor in gradina, cat de importanta este conservarea biodiversitatii etc.