Masina ta iti va monitoriza starea de sanatate

Compania Ford lucrează la dezvoltarea unui scaun de maşină capabil să evalueze funcţionarea inimii şoferului, chiar în timp ce acesta conduce.


Cum tot mai mulţi dintre clienţii firmei au peste 65 de ani, grija pentru sănătatea acestora devine o preocupare importantă, afirmă reprezentanţii companiei. Având în vedere că aceşti clienţi vârstnici suferă adesea de probleme cardiace, un scaun cu monitor cardiac incorporat s-ar putea dovedi foarte util pentru a preveni accidentele care au loc din cauza unor afecţiuni ale inimii. Scaunul este dotat cu 6 senzori (dreptunghiurile albe din imagine) care urmăresc şi înregistrează ritmul bătăilor inimii, la fel ca electrozii folosiţi pentru electrocardiogramă. Ei pot detecta apariţia unui atac de inimă, dar şi alte probleme, de pildă o creştere a tensiunii arteriale.
În cazul în care sesizează o problemă, maşina îl poate atenţiona pe şofer sau chiar se poate opri singură, iar informaţiile despre eveniment ar putea fi transmise automat unui centru medical, prin intermediul telefonului mobil al utilizatorului.
Testat pe aproximativ 200 de voluntari, sistemul a înregistrat corect parametrii de funcţionare a inimii în 98% din timpul de testare, în cazul a 95% dintre subiecţi. Tehnologia are încă nevoie de unele ajustări de pildă, senzorii pot "citi" corect parametrii respectivi printr-un tricou sau o cămaşă subţire, dar nu şi printr-o haină groasă de iarnă.
De asemenea, forma corpului poate influenţa, în unele cazuri, acurateţea înregistrărilor. Totuşi, metoda este promiţătoare, putând duce nu doar la o mai bună supraveghere a sănătăţiii utilizatorilor, ci şi la creşterea siguranţei pe şosele: compania Ford consideră că, prin folosirea acestui sistem, s-ar putea reduce numărul accidentelor care au loc din cauza atacurilor de cord survenite la volan.