49% dintre copii petrec zilnic cel mult o ora cu parintii lor

Foarte importante in comunicarea dintre parinti si copii sunt subiectele de discutie. Copiii si-ar dori sa vorbeasca si despre alte probleme decat clasica poveste: „Cum a fost astazi la scoalaa". Conform studiului, temele principale pe care copiii doresc sa le discute cu parintii lor sunt scoala (27%), planurile de viitor (10%) si problemele, sentimentele si dorintele (9%). Insa, referitor la scoala, copiii ar vrea sa povesteasca si problemele cu care se confrunta in relatia cu profesorii sau colegii, nu doar despre rezultate sau teme.



Cei mici vorbesc rar sau niciodata cu parintii despre planurile lor (31%), despre sentimentele pe care le au (26%) sau despre problemele pe care le au (16%).
Rolul comunicarii parinte-copil este cu atat mai important cu cat, in ciuda variatelor modele la care copiii sunt expusi, fie ca este vorba, de exemplu, de profesori, vedete, sportivi sau alte persoane cunoscute, studiul subliniaza ca parintii sunt de departe cele mai valorizate modele pentru cei mici. De asemenea, studiul a aratat ca exista diferente considerabile intre asteptarile copiilor privind activitatile comune pe care si-ar dori sa le aiba cu parintii si ceea ce se intampla de fapt. Astfel, asteptarile care sunt mult mai mari decat experienta reala sunt legate de rezolvarea temelor, excursiile si joaca impreuna.
O analiza comparativa pe regiuni arata faptul ca in Muntenia copiii au cel mai ridicat interes sa discute cu parintii despre scoala, in comparatie cu cei din Moldova sau Transilvania. In plus, studiul a relevat ca mai ales copiii din mediul rural manifesta un interes mai mare decat cei din mediul urban pentru a discuta despre probleme legate de scoala.
"Multi dintre adultii de azi sunt prea preocupati sa fie parinti buni, responsabili, care ofera, dar uita sa fie atenti la ce si-ar dori copilul sa primeasca. Si nu pot afla ce isi doreste acesta daca nu petrec in mod activ si real timp cu el. Copilul are nevoie sa petreaca timp separat cu fiecare parinte si timp cu ei impreuna. Si cand nu poate primi asta are cel putin nevoie de adulti cu care sa creeze relatii semnificative. De la nastere, copilul cauta in permanenta sa se conecteze la ceilalti, pentru ca asa si-a inceput viata, 9 luni a fost conectat la mama lui. Cand nu reuseste sa se conecteze cu parintii, cauta in alta parte si daca este in continuare descurajat ajunge sa fie convins ca nu-i destul de bun sa fie luat in seama", a declarat psihoterapeutul Anda Pacurar.
Aceasta a mentionat ca un copil care are o mama foarte ocupata isi va forma pe viitor un model de femeie din aceasta si va cauta si el o partenera de viata la fel. De asemenea, psihoterapeutul a adaugat faptul ca un copil este din fire foarte curios, pune multe intrebari, iar parintele este cel care trebuie sa-i ofere raspunsurile. „Daca mama nu-i raspunde copilului la intrebari, daca il amana sau il minte, este normal ca acel copil sa caute raspunsurile in alta parte", a spus Anda Pacurar.
Mai mult, prin aceste lucruri, copiii ajung sa se izoleze de parinti, iar la varsta pubertatii parintii constata ca propriii copii se izoleaza, de exemplu se inchid in camera. „Uitatul la televizorul sau mersul la cumparaturi nu inseamna timp petrecut cu micutii. Chiar daca parintele are un job care ii solicita mult timp, daca reuseste sa isi rezerve 10 minute pe zi, dar sa stie cum sa vobeasca cu el, nu sa-l intrebe ce note ai luat, atunci comunicarea dintre ei va fi alta", a spus Pacurar.
O parte dintre copiii care se simt singuri aleg sa apeleze la Asociatia Telefonul Copilului, care ofera consiliere celor mici in situatii dificile. "Problemele pe care le au copiii care apeleaza numarul 116.111 sunt legate in cea mai mare parte de nevoia de comunicare, a carei lipsa poate ascunde diverse forme de abuz asupra lor. Incurajam parintii sa isi asculte copiii, pentru ca o voce «mica» poate semnala o problema mare. Ceea ce au copiii de spus trebuie auzit. De toata lumea. Dar mai ales de cei de care acestia au cea mai mare nevoie: parintii", a declarat Catalina Florea, director executiv Asociatia Telefonul Copilului.
Romtelecom a initiat campania „Copil, caut timp. De petrecut cu parintii mei" prin Fundatia Romtelecom pentru romani, cu sprijinul Asociatiei Telefonul Copilului si al site-ului www.copilul.ro, pentru a trage un semnal de alarma privind o problema actuala, a lipsei de timp si comunicare in relatia dintre parinti si copii. Aceasta problema a fost identificata in urma unui studiu Romtelecom realizat de compania Gallup. Campania se va desfasura in perioada 28 aprilie-15 iunie, iar pe parcursul campaniei psihoterapeutul Anda Pacurar va oferi sfaturi pe www.timpimpreuna.ro, pe forumul copilul.ro si in cadrul unor intalniri online live. Studiul care sta la baza campaniei a fost efectuat pe un esantion reprezentativ la nivel national de elevi din clasele I-VIII din mediul urban si rural.