Distractia de Ziua Timisoarei 2009

Manifestarile dedicate Zilei Timisoarei incep, maine, cu cateva concerte sub titulatura "Romanian rock legends". De la ora 20,30, pe scena din Piata Unirii vor urca Baniciu & Kappl si invitatii, Horia Crisovan si trupa si A.G. Weinberger. Sambata, manifestarile vor cuprinde si sarbatoarea strazii Eugeniu de Savoya.
Unul dintre obiectivele civice pe care Asociatia culturala "Ariergarda" le are in cadrul acestor manifestari este de a reda centrul istoric pietonilor, turistilor, teraselor si manifestarilor artistice pe zona cuprinsa intre catedrala si domul din Piata Unirii. Ce s-ar dori: interzicerea circulatiei auto, cu exceptia aprovizionarii, pe strada Vasile Alecsandri, de la Spitalul Municipal la Muzeul Banatului. Actiunile dedicate acestei sarbatori incep la ora 11, cu predarea Bufnitei Imperiale a strazii Emanoil Ungureanu si prezentarea cladirilor strazii, in caleasca, de catre istoricul Ioan Hategan.
De asemenea, la dispozitia turistilor vor fi puse calesti de epoca. Manifestarile pentru aceasta sarbatoare vor continua pana la ora 19,30. In paralel, in Piata Unirii se vor desfasura, incepand cu ora 10, ateliere de pictura, broderie, decorare rame, expozitii, dar si o parada de tinute renascentiste (ora 16). Seara, de la ora 20,30, timisorenii vor putea participa la concertele oferite de Smiley si trupa Simplu.
Duminica, de la aceeasi ora, atmosfera pe scena din Piata Unirii va fi intretinuta de Francesco Napoli si No Mercy. Luni, la ora 9, va fi inaugurata Aleea Personalitatilor din Parcul Central, iar la ora 14,30 va fi dezvelita cea mai mare halba metalica de bere din lume, in Piata 700. In 3 august se implinesc 90 de ani de la instaurarea administratiei romanesti in Banat. In 3 august 1919, trupele armatei romane au intrat in Timisoara si au anuntat independenta. Ziua Timisoarei a devenit... oficiala printr-o hotarare de consiliu local din 1999.
Garnizoana Militara va reface, luni, de la ora 13, traseul armatei romane din 3 august 1919. Batalionul 32 Infanterie "Mircea" din Timisoara, cunoscut sub numele Scorpionii Galbeni, se va opri si va prezenta Garda de onoare, la bustul Colonelului Virgil Economu, care va fi dezvelit cu aceasta ocazie, in Piata Petru Maior, pe Strada Dorobantilor, langa Parcul Uzinei.