Eveniment important in 2 mai in Timisoara

Cabinetul Preşedintelui României

În atenţia Domnului Preşedinte

TRAIAN BĂSESCU

În vremuri în care România, ţară diversă, complicată, cu foarte multe nuanţe în materie de toleranţă şi civism, e nevoită să compenseze un deficit de imagine, avem alternativa excelenţei, opţiunea primului loc. Astfel, ca o demonstraţie a acestei axiome, noi, Teatrul Naţional Timişoara, o instituţie de stat din Timişoara, primim una din cele mai importante distincţii europene pentru asumare socială.
Premiul Cultural Europa 2009 este acordat de către KulturForum Europa Teatrului Naţional Timişoara. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 2 mai, în Timişoara, la noul sediu al Teatrului Naţional, Sala 2, în fostul manej imperial.
KulturForum Europa este o organizaţie înfiinţată de ministrul de externe german Hans-Dietrich Genscher în 1992, cu scopul de a promova respectul şi toleranţa reciproce. Premiul Europa se acordă personalităţilor şi instituţiilor care atestă că Europa înseamnă şansa unui model de convieţuire paşnică. Distincţia a mai fost decernată preşedintelui Germaniei Johannes Rau, Teatrului din Josefstadt (Viena), scriitorului american Jeff Baron, organizaţiei Istanbul Foundation for Culture and Arts, Eurovision etc.
Teatrul Naţional Timişoara certifică pentru Europa o treaptă a europenităţii României.

Vă invităm să reprezentăm împreună România la festivitatea de decernare a Premiului Cultural Europa, sâmbătă, 2 mai, ora 19, la Timişoara, în preambulul reprezentaţiei cu spectacolul „Boala familiei M", regia Radu Afrim. Oraşul care a spart cu exact 20 de ani în urmă sistemul totalitar prin dialogul opţiunilor, ceea ce înseamnă, în fond, libertatea, are, prin caracterul său istoric multietnic şi pluricultural, nealterat potenţialul modern al diversităţii şi toleranţei. Timişoara merită ca din nou, după aceşti 20 de ani, să facă primul pas reprezentând valoarea reală românească pentru Europa.

Suntem convinşi că adevărata integrare s-a realizat nu numai prin naşterea unor instituţii culturale româneşti în străinătate, ci şi prin naşterea Europei într-un oraş din România.

Prezenţa dumneavoastră la acest eveniment vine să susţină autoritatea simbolică cu care această distincţie este învestită.

În speranţa că veţi răspunde pozitiv invitaţiei noastre, primiţi, vă rugăm, expresia celei mai înalte consideraţii.